Sursild og glassmestersildKategorier: Jul
2-3 fileter av spekesild (evt. kryddersild)
1 stor løk 2 ts hel pepper 1 laurbærblad 1/2 l vann 2 ss sukker 1 ss eddik 7% Vann ut sildefiletene, men ikke for lenge, ca. 1 time er nok. Lag lake ved å løse opp sukkeret i vannet og tilsett eddiken, juster mengden av sukker og eddik etter smak. Alltid sukker før eddik! Skjær de utvannede sildefiletene i passe, 1-1,5 cm brede biter. Skjær løken i fire båter og igjen i nokså tynne skiver. Legg sildebiter og løk lagvis i et sylteglass eller et annet passende kar; hvis det er av keramikk, må det være glasert. Strø hel pepper mellom lagene. Legg laurbærbladet på toppen, og fyll opp med lake. La sursilden stå kaldt, den kan brukes etter en dag eller to og holder seg ca. en uke. Glassmestersild Følg oppskriften for sursild, men bruk kryddersild og rødløk, og legg noen gulrotskiver i, gjerne mot veggen av glasset. Strimler av rød og grønn paprika pynter også opp, men kan sette en nokså spesiell smak. Bruk også gjerne et par-tre nellikspiker, kanskje helst når man ikke bruker paprika, for de to smakene går neppe særlig godt sammen. Noen korn hel allehånde kan også brukes. Glassmestersild må naturligvis legges på glass. |
|
Einars egen oppskrift.
|