Kaja og Marius' oppskrifter

Pastasaus til mye mer enn 58 personer

Kategorier: Middag


5 pakker (2 kg) mager kjøttdeig av svin
13 pakker (5, 2 kg) kjøttdeig av storfe
18 store gule løk
60 bokser hakkede tomater
1 hel hvitløk (bruk gjerne mer hvis du vet at gjestene dine liker det)
6 kg gulrøtter
5 pakker selleri
9 pakker sjampinjong
3 bokser brune bønner
4,5 hele chili, røde og grønne
8 bokser tomatpuré

olivenolje (siste resten av en flaske og begynnelsen på en ny)
smør/margarin, ca. 250g
ett glass tørket basilikum
ett glass tørket oregano
en flaske tørr hvitvin

Skrell og skjær gulrøttene i skiver. Skjær sjampinjongene og sellerien i skiver. Få hjelp av barna ellers blir du aldri ferdig. Skrell og hakk løken og ta en lang dusj etterpå for å bli kvitt lukten. Løkhakkemaskin er lurt.

Stek løken blank og gylden på middels varme i en blanding av smør og olivenolje. Bruk en stor jerngryte og en jernpanne, det blir ca. 4-5 omganger i hver. Flytt løken over i store kjeler etterhvert som den blir ferdig. Skrell og press hvitløken samtidig og stek den sammen med løken. Dette er litt stressende, så det kan hende du burde ha presset hvitløken fra før.

Når løken er stekt er det kjøttdeigens tur. Stek en pakke av gangen på middels varme til alt kjøttet har blitt grått. Svinekjøttet trenger litt margarin for ikke å sette seg fast i bunnen, storfekjøttet er fett nok fra før. Fortsett å bruke begge pannene og tøm kjøttet over i de store kjelene etterhvert som det blir ferdig. (Det blir ca. 7 veldig store kjeler til sammen til slutt, så bruk alt du har.) Pass på at det er noenlunde jevnt fordelt med både løk og kjøtt i alle kjelene. La det være en kjele som ikke får kjøtt, dette blir vegetargryten.

Åpne tomatboksene. Hvis du har kjøpt de billigste som skal åpnes med bokseåpner er det veldig lurt å ha en elektrisk en. Husk hvor mange pakker kjøttdeig det er i hver kjele og fordel tomatboksene deretter. Det skal være ca 3 bokser tomater pr. pakke kjøttdeig, pluss at vegetargryten skal ha fire bokser. Når en boks går i gulvet og søles utover kan du være glad for at du ved en feiltagelse kjøpte 61 istedenfor 60.

Stek sjampinjongen på middels varme i smør. Dette krever også begge pannene og flere omganger. Den er ferdig når vannet har fordampet og den har fått litt stekeskorpe. Fordel soppen så det blir passe mye i alle kjelene.

Ha gulrøttene og sellerien i kjelene. Åpne tomatpuré-boksene og fordel tomatpuréen så alle får en passelig dæsj. Åpne en flaske hvitvin, f.eks. "Arrogant Frog", en sydfransk sauvignon blanc laget i moderne, oversjøisk stil. Koster hundrelappen på polet. Fordel en skvett i hver kjele slik at det blir igjen ett glass til deg selv som du kan ta hvis du ikke skal kjøre mer den dagen.

Hell vannet av bønnene og ha dem i vegetar-gryten.

Ha basilikum og oregano i alle kjelene. Hvis du lager en mindre porsjon eller har tilgang på en veldig stor urtehage kan du gjerne bruke friske urter. Hvis du bruker tørre skal det være 1-2 ss av hver i de minste kjelene og dobbelt så mye i de største. Du bruker nesten (men ikke helt) opp to nye glass på denne oppskriften.

Skjær chilien i tynne ringer og ha den i en av kjelene. Bruk gjerne mer enn det står her hvis du har.

Nå skal sausen koke så lenge du får til, helst 2 timer per kjele, gjerne mer. Pass på at den er varm når den serveres. Det kan være lurt å røre underveis så den ikke svir seg i bunnen, men siden du ikke har 7 armer kan du også passe på å ikke bruke det nederste i hver gryte.