Morfars hvit fiskesuppe fra Hvaler
Alle mengdeangivelser er omtrentlige.
1/2 kg reker 15 blåskjell 50g smør 50g hvetemel 3 gulrøtter 100g sukkererter 1/2 bunt vårløk 600g hvit fisk 6 østers 1/2 dl fløte Salt Gressløk Rens reker. Oppbevar de rensede rekene kaldt. Kok opp skallene og en drøy liter vann, kjøl av litt og sil. Ta vare på kraften, gi restene til måkene. I en passende kjele m. lokk: damp 15 blåskjell til de åpner seg. Ta vare på skjellmaten og blåskjellkraften. I suppegryta: 50 g smør, smeltes, tilsettes like stor mengde hvetemel, vispes sammen med smøret. Spe i flere omganger med kraften. Del opp 3 gulerøtter, kok dem i suppen i 20 minutter. Skjær 100 g sukkererter i passende stykker, opp i suppen med dem. Likeså med en halv bunt vårløk. Deretter fisk i passende stykker. Vi hadde 600 g rødspettefilet, men bruk gjerne noe med mer smak, f. eks. makrell. Kok/simre et par-tre minutter. Tilsett innholdet av 6 østers (m. østersvannet). Tilsett blåskjellmaten og rekene og en halv desiliter fløte. Kok opp såvidt. Smak, juster med salt. Klipp over en liten bunt gressløk. Server varm. |
|
NB Alle ingredienser kan erstattes med noe man liker bedre. Og mengdene er som sagt justerbare.
|