LussekatterKategorier: Kake Ingredienser: 200 g margarin 5 dl helmelk 1 g safran/gurkemeie 1 sukkerbit 50 g gjær 1 ts salt 1 1/2 dl sukker 3 ss lunkent vann 2 mellomstore egg 1 kg hvetemel 1 1/2 dl rosiner 1 egg til pensling Fremgangsmåte: Smelt margarinen, hell i melken og la det bli lunkent. Knus safranen og sukkerbiten i en morter og ha det i deigvæsken. Smuldre gjæren i en bakebolle. Tilsett salt og sukker, hell på lunkent vann. Rør om. Hell den lunkne safranmelken over den oppløste gjæren, knekk egget oppi og bland det hele godt. Hold av ca 1 dl av melet til utbakingen. Bland rosinene oppi resten av melet og rør den inn i deigen. Elte deigen kraftig med en tresleiv. Dekk til bollen og la deigen heve 1 - 1 1/2 time. Varm ovnen til 250 °C. Dekk to stekebrett med bakepapir eller smør dem godt. Ta noen tak i den hevede deigen med tresleiven. Hell den deretter ut på bakebordet og kna den lett. Del deigen i to deler. Skjær deretter hver bit i fire. Del hver fjerdedel igjen i fire. Trill ut hver av bitene, forslagsvis til en S-form. Legg lussekattene ganske tett på stekebrettene. Pynt med rosiner som trykkes godt fast. La de utbakte lussekattene heve i ca 10 min. Stekes i ca 15 min. |