LeverposteiKategorier: Jul Familietradisjon
250 g lever (kyllinglever)
70 g svinekjøtt 100 g spekk 20 g løk 30 g smør 40 g mel 2,5 dl melk 1,5 ts salt 1/3 ts pepper 1/6 ts allehånde 1 egg 2 ansjos Til denne postei passer en liten alminnelig glatt kakeform av aluminium eller blikk. (Tredobbel porsjon blir 6 former.) Skjær opp til maling lever, kjøtt, spekk, ansjos og løk, og mal det to ganger på alminnelig kjøttkvern. Til fin postei kan deigen males fint i kjøkkenmaskin eller moses gjennom sikt. Hvis posteien skal hvelves, kan noe av spekket eventuelt skjæres til tynne strimler og brukes til å kle formen med (gjerne i mønster) før deigen has i. Lag tykk hvit saus av smør, mel og melk. Avkjøl den. Bland det malte i sausen, ha i halvvispet egg og krydder. Fyll deigen i former. Stek den i vannbad i jevnt varm ovn på 175 grader i 1-1,5 timer eller til posteien er stivnet. Prøv med en pinne. Vannet må ikke boblekoke. Hvis man ikke vil at posteien skal få brun skorpe og heve seg, må man ha dobbelt smurt matpapir over under steking helt fra begynnelsen av. Ta formene ut, vent til posteien er kald med eventuelt å hvelve den. |
|
Etter oppskrift fra Statens lærerinneskole i husstell (årstall?)
|