Kaja og Marius' oppskrifter

Einars appelsinsaus

Kategorier: Saus


28.mai 2002 16:53

Einars oppskrift på appelsinsaus:
4 appelsiner
3 ss sukker
1/2 dl rødvinseddik
4 1/2 dl sterk buljong
2 ss arrow-rot (eller maizena)
1 dl + 3ss portvin el madeira
2-3 ss appelsinlikør
Orangebitter el presset sitron
2 ss smør

Skrell det fargete skallet (ikke det hvite) av appelsinene og skjær det i strimler, 1 1/2 mm brede og 4 cm lange. Kokes i 15 minutter. Presses tørre med kjøkkenpapir. Bland suker og eddik i en kjele og kok det til det blir sirup. Tilsett 1 dl av buljongen kok i ett minutt til det er jevnt blandet, tilsett resten av buljongen. Rør arrow-rot ut i 3 ss portvin el madeira, og bland dette oppi sausen. Tilsett appelsinskallstrimlene. Kok i 3-4 minutter. Sausen er beregnet til ovnsstekt and, og man skal nå fjerne fettet fra pannen og koke den ut med 1 dl portvin el madeira. Bland dette i sausen. Smak så sausen til med appelsinlikør tilsatt t-skje-vis. Den skal ikke bli for søt. Balanser med sitron/orangebitter. 2 ss smør røres ned i sausen like før den skal serveres.
*Sliten nå* Timer med Jens gjør meg alltid litt ekstra utslitt. Og så har jeg syklet hjem etterpå. Handlet sammen med Marius, og ringte pappaen min fra butikken for å få oppskrift på appelsinsaus, som jeg fikk lyst til å lage. Fikk faktisk lyst på kylling idag, og det er nesten litt kryss i taket, for jeg pleier å synes at det meste av fugl er litt kjedelig og HVERTFALL kylling.

Faren min og jeg, vi burde skrive en kokebok en gang. Det begynner nemlig å bli en føljetong det der, med at jeg ringer ham når jeg står i butikken og lurer på oppskrift på ett eller annet. Det kan være fra helt enkle ting som "Hva kan jeg bruke hermetiske kastanjer til?" til mer avanserte som denne appelsinsausen, eller en hel middag: Hvordan lages kjøttkaker og kålstuing?